۲۶ مهر ۱۴۰۱ - ۱۶:۰۱
تناقض ۱۰۰ درصدی در مواضع برجامی روسیه و آمریکا

مالی: ادامه مذاکرات در دستورکار نیست/ اولیانوف: به ادامه مذاکرات خوشبینم

فردای اقتصاد: نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، با اذعان به اینکه احیای توافق هسته‌ای ایران نه در دستورکار و نه تحت تمرکز واشنگتن هم نیست، مدعی شد که هیچ تحرکی در زمینه مذاکرات وین انجام نمی‌شود. با این حال، میخاییل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات برجام نسبت به از سرگیری مذاکرات برجامی از اواخر ماه نوامبر ابراز خوشبینی کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس، «رابرت مالی» نماینده آمریکا در امور ایران، اذعان کرد که احیای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و مذاکرات رفع تحریم‌های ایران در وین، حتی در دستورکار واشنگتن هم نیست.
مالی بامداد سه‌شنبه در مصاحبه با شبکه «سی‌ان‌ان» با اذعان به اینکه احیای توافق هسته‌ای ایران نه در دستورکار و نه حتی تحت تمرکز واشنگتن است، مدعی شد که هیچ تحرکی در زمینه مذاکرات وین انجام نمی‌شود.
او با بیان اینکه دولت آمریکا معتقد است که باید از دستیابی ایران به سلاح اتمی جلوگیری کرد، گفت: «دیپلماسی، بهترین راه برای انجام این کار است. ما خواهیم دید که دولت آمریکا برای رسیدن به توافق متمایل است اما در برهه کنونی، تمرکز روی چیزهای دیگر است، زیرا گفت‌وگوهای وین متوقف شده‌اند».
به نوشته روزنامه «جروزالم پست»، نماینده آمریکا در امور ایران مدعی شد: « دلیل اینکه گفت‌وگوها متوقف شده و به بن‌بست رسیده‌اند و اینکه هیچ حرکتی نمی‌کنند و در تمرکز ما نیستند، این است که ایران طی دو ماه گذشته موضعی را اتخاذ کرد که با بازگشت به توافق در تناقض بود».
مالی در تلاش برای انداختن توپ در زمین ایران و افزایش فشار افکار عمومی بر تهران، به تکرار ادعاهای بی‌اساس گذشته پرداخت: «آنها (ایران) خواسته‌هایی را مطرح می‌کنند که هیچ ارتباطی با برجام ندارد. تا زمانی هم که این مسئله ادامه داشته باشد، گفت‌وگوها متوقف خواهد بود».
این در حالی است که بامداد سه‌شنبه «میخائیل اولیانوف» نماینده روسیه در مذاکرات وین ضمن ابراز امیدواری برای حصول توافقی با هدف احیای برجام در نیمه دوم ماه نوامبر، گفت بهانه‌ای برای خارج کردن توافق هسته‌ای از مسیر نیست.
وی در پاسخ به پرسشی درباره صحت ادعای اوکراین درباره استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی برای حمله به شهرهای این کشور، ادعا کرد که آمریکا از ماه ژوییه اطلاعاتی در دست داشت مبنی بر اینکه ایران برای فروش صدها پهپاد به روسیه آماده می‌شود.
این دیپلمات آمریکایی ضمن اشاره به حملات پهپادی بامداد دوشنبه روسیه به اهداف در کی‌یف، مدعی شد: «شاهد حجم ویرانی که این پهپادها ایجاد می‌کنند هستیم. ایرانی‌ها تکذیب می‌کنند اما همگان می‌توانند دروغشان را ببینند. ما هر کاری بتوانیم برای متوقف کردن آن از طریق تحریم روس‌ها، ایرانی‌ها یا هرکسی که در انتقال تسلیحات نقش داشته باشد، انجام می‌دهیم».
طبق این گزارش، مالی در واکنش به تاکید مقامات ایرانی مبنی بر عدم ارسال هیچگونه سلاحی به طرف‌های جنگ اوکراین، ادعا کرد: «به آنها می‌گوییم که به شواهد و مدارک بنگرید. من مطمئنم که اتحادیه اروپا هم به همین نتیجه خواهد رسید و انتقال آن پهپادها را تحریم خواهد کرد.
او در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا دولت بایدن از تغییر حکومت در ایران حمایت می‌کند یا خیر، اظهارکرد: «سیاست ما تغییر حکومت از طریق تحریکات واشنگتن نیست. این سیاست ما نیست».
این مقام آمریکایی با گرفتن ژست حمایت از ایرانی‌ها و بدون در نظر گرفتن نژادپرستی افسارگسیخته و نقض مکرر حقوق بشر در کشورش، مدعی شد: «سیاست ما دفاع و حمایت از حقوق بنیادین مردم ایران است... تعیین نوع حکومت در ایران به تصمیم خود ایرانی‌ها بستگی دارد. موضع ما که آشکار نیز هست، حمایت از حقوق بنیادین بشری و یکسان برای مردان و زنان ایرانی است».
پیش از این، «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه در گفت‌وگو با خبرنگاران پیش از ورود به نشست شورای وزرای خارجه کشورهای اتحادیه اروپا مدعی شد که تعدادی از کشورهای اروپایی در نشست امروز خواستار اعمال تحریم‌هایی علیه ایران به‌دلیل صادرات پهپادهای نظامی به روسیه هستند.
سپس «ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه در واکنش به تهدیدهای اتحادیه اروپا برای اعمال تحریم علیه تهران به بهانه جنگ اوکراین، گفت آنها برای منحرف کردن توجهات از خرابکاری در نورد استریم، سراغ ایران رفتند.
نماینده روسیه در مذاکرات وین ضمن ابراز امیدواری برای حصول توافقی جهت احیای برجام در نیمه دوم ماه نوامبر، گفت بهانه‌ای برای خارج کردن توافق هسته‌ای از مسیر نیست.

موضع بلینکن درباره ناآرامی‌های ایران

همزمان آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در اندیشکده «بنیاد هوور» حمایت این کشور از ناآرامی‌های ایران را تکرار کرد و وعده داد که واشنگتن به ایستادن در کنار آنها ادامه می‌دهد.
به گزارش خبرگزاری فارس، در شرایطی که دولت جو بایدن اعلام کرده که کارزار فشار حداکثری علیه ایران را ادامه می‌دهد، وزیر خارجه دولت کنونی این کشور در کنار وزیر خارجه دولت جورج بوش پسر وعده داد که حمایت واشنگتن از ناآرامی‌های ایران ادامه خواهد یافت.
بنا بر گزارشی که وزارت خارجه آمریکا از حضور روز دوشنبه (دیروز) آنتونی بلینکن وزیر خارجه این کشور در نشست اندیشکده «بنیاد هوور» به میزبانی دانشگاه استنفورد  منتشر کرد، بلینکن بار دیگر حمایت واشنگتن از ناآرامی  در ایران را تکرار کرد.
وزیر خارجه آمریکا در برنامه‌‎ای که «کاندولیزا رایس» وزیر خارجه جورج بوش پسر مجری آن بود، با پرسشی درباره ناآرامی‌های ایران مواجه شد و در پاسخ به این پرسش، وعده داد که آمریکا به حمایت از این ناآرامی‌ها ادامه خواهد داد.
وزیر خارجه دولت بوش پسر، خطاب به وزیر خارجه کنونی آمریکا گفت: «من پیام‌های زیادی دریافت خواهم کرد که می گویند شما چرا از او (آنتونی بلینکن) درباره ایران نپرسیدید. آیا می خواهید فقط یک کلمه در مورد آن وضعیت بگویید؟ این روزها، لحظاتی خارق العاده‌ است».
بلینکن در جواب به پرسش کاندولیزا رایس، همانند دیگر مقام‌های آمریکایی بار دیگر در امور داخلی ایران دخالت و از ناآرامی  حمایت کرد.
وزیر خارجه آمریکا مدعی شد: «آنچه ما (در ایران) می‌بینیم، واقعا قابل توجه است که با شجاعت باورنکردنی افراد بسیار جوان به ویژه زنان و دخترانی که برای اساسی‌ترین حقوق خود، اساسی‌ترین آزادی‌های خود، در معرض خطرات شخصی فوق‌العاده قرار گرفته‌اند و ما البته مرگ برجسته زنان جوانی را دیدیم که منجر به این وضعیت شد».
این مقام ارشد واشنگتن در ادامه ادعا کرد که وضعیت جاری، نشاندهنده «ناامیدی و خشم بزرگ» تعداد زیادی از جامعه ایران در قبال مسیر کشورشان و رهبرانشان است و آنها خواهان تغییر هستند».
وی سپس مدعی شد: «رهبران در ایران سعی می‌کنند انگشت اتهام را (به سمت آمریکا) ببرند و به نوعی ما را سرزنش کنند (اما آنها) به طرزی اساسی برداشت و درکی اشتباه از مردم و کشور خود دارند و این به ضرر خودشان خواهد بود».
آنتونی بلینکن در حضور وزیر خارجه دولت بوش پسر و حاضران در این نشست، وعده داد که دولت آمریکا به حمایت از ناآرامی  در ایران ادامه خواهد داد.
آنتونی بلینکن در نشست روز دوشنبه (دیروز) گفت: «(درباره ایران) چه می‌توانیم بکنیم؟ اول، ما می‌توانیم در همبستگی با کسانی صحبت کنیم که فقط در تلاش برای دفاع از حقوق خود هستند. دوم، ما می‌توانیم به بازیگران مختلف در ایران نگاه کنیم که این حقوق را انکار می‌کنند و هر کاری که می‌توانیم برای مجازات آنها به خاطر اعمالشان انجام دهیم. ما برای مثال، تحریم‌هایی داشتیم که علیه به اصطلاح پلیس اخلاق (گشت ارشاد) اعمال کردیم».
وزیر خارجه آمریکا درباره مهم‌ترین کاری که این کشور در قبال ناآرامی  می‌تواند بکند، اینطور گفت: «شاید مهم‌تر از همه، اینکه ما می‌خواهیم اطمینان حاصل کنیم ایرانی‌ها تا حد ممکن توانایی برقراری ارتباط با یکدیگر داشته باشند، اتصال به دنیای خارج و این با فناوری ممکن است. بنابراین ما مجوزهایی صادر کرده‌ایم تا مطمئن شویم... مردم احساس نکنند که تحریم‌های ما آنها را از دریافت فناوری مورد نیاز ایرانیان برای برقراری ارتباط با یکدیگر و با جهان منع نمی‌کند».
در بخشی از این نشست، کاندولیزا رایس تلویحا به تحولات پس از انتخابات سال ۱۳۸۸ اشاره کرد و به آنتونی بلینکن که عضوی از دولت باراک اوباما بود، گفت: «این بار کمی فعال‌تر از سال ۲۰۱۲؟»
بلینکن که در دولت اوباما منصب قائم مقام وزارت خارجه آمریکا بود، در پاسخ به این سوال گفت: «هر دوره‌ای، کمی متفاوت تر از دوره دیگر است».
وزیر خارجه دولت جمهوری‌خواه جورج بوش پسر در جواب به آنتونی بلینکن سوال کرد: «کمی متفاوت‌تر. درست است؟»
بلینکن در جواب گفت: «من فکر می‌کنم صدای ما بسیار واضح بوده است البته نه فقط صدای ما بلکه اقدامات ما. این موضوع فقط مختص به کشور ما نیست و کشورهای سراسر جهان هم همینطور هستند. البته اساساً این موضوع مربوط به مردم ایران است، مربوط به کشورشان است، مربوط  به آینده آنهاست و آنها تصمیم خواهند گرفت اما ما می‌خواهیم در این لحظه همبستگی خود را با آنها هم به صورت لفظی و هم عملی به صورت عملی نشان دهیم».
پیش از این، «ویلیام برنز» رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) حمایت این کشور از ناآرامی در ایران را علنی کرده بود.

رئیس مهم‌ترین نهاد جاسوسی آمریکا گفته بود: «دولت ایالات متحده به طور واضح بر حمایت ما از جریان آزاد اطلاعات و آزادی اینترنت تصریح کرده است و من بدون اینکه وارد جزئیات بشوم باید بگویم که ایالات متحده بسیار به این موضوع متعهد است»

برچسب‌ها

تبادل نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha